6 Aralık 2012 Perşembe

Saray Usulü Aşure...

Büyük Tufan’dan sonra karaya ulaşıldığında ellerinde kalan son malzemelerle yapıldığına inanılan masalımsı lezzet…

Görünüşde birbiriyle ilgisi olmasa da bir araya geldiğinde farklı tatların, renklerin, dokuların nasıl keyifli bir uyum içinde ve hoşgörüyle, birbirlerinin lezzetini bozmadan bir arada olabileceğini gösteren, farklı kültürlerde  farklı isimlerle yer alan ortak bir tat…Aşure, anuş-abur, koliva…

Benim içinse çocukluğumda evi saran tarçın kokusu, hayatıma dokunan sevdiğim insanlar ve hayır diyemeyeceğim görsel şölen… ;)

Ve benden Saray usulü aşure tarifi, beğenmeniz dileğiyle…;)

  Malzemeler:
  • 1/2 kg buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 100 gr kurukayısı (kuru incirde yakışır fakat rengi koyulaştırır;)
  • 50 gr kuş üzümü
  • 100 gr kuru üzüm
  • 1 kg toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • Süslemek için tarçın & nar
Hazırlanışı:
  • Bir gün öncesinden ıslattığınız buğday, nohut & fasulyeleri ayrı ayrı bir taşım kaynatınız. Bugdaylar ezilinceye, nohut& fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
  • Buğdayın piştiği tencereye altını kapatmadan 15 dakika önce pirinçleri ekleyiniz
  • Nohut & fasulyeleri buğday tenceresine ekleyip, hepsini bir arada 10 dakika kısık ateşte pişirin
  • Üzüm, kayısı & incirleri de ekleyin 5-10 dakika kısık ateşde pişirip toz şekeri karıştırın.
  • Enson sütü ekleyip birkaç dakika daha kaynatıp kapatın.
  • Ve soğuduktan sonra süsleyin...;))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder